guidOperas Sommerfestival er lige om hjørnet!

I sommeren 2017 har guidOpera tre operaer på operafestivalprogrammet. Det er Puccinis ”Kappen”, ”Bajadser” af Leoncavallo og "Rigoletto" af Verdi, samt en opera "highlights" koncert i Ribe.

”Kappen” udspiller sig ombord på en pram på Seinen i Paris i året 1910. Det er et mørkt og voldsomt drama med en handling, der afspejler almindelige menneskers svære valg og kvaler.

Skipperen Michele og hans unge hustru Giorgetta har mistet deres børn og gnisten mellem dem er slukket. På prammen arbejder Luigi, som er forelsket i Giorgetta. Det er aften inden weekenden og havnearbejderne har losset Micheles last. Giorgetta vil feste og danse med mændene på dækket. Da Giogetta og Luigi bliver alene, aftaler de at mødes når det bliver mørkt. De vil flygte sammen, Giorgetta skal tænde en tændstik som et signal. Men sådan skal det ikke gå….operaen får i stedet en tragisk afslutning.

Medvirkende: Signe Asmussen, Niels Jørgen Riis, Guido Paevatalu, Jan Lund, Anders Jakobsson m.fl. Kapelmester: Leif Greibe

”Bajadser” uropførtes i 1892 og den oprindelige historie udspiller sig i Italien. Operaen handler om en gøglertrup, med Canio i spidsen. De kommer til en lille by på landet for at optræde. Canios hustru, Nedda, er med i truppen, ligesom Tonio, der er forelsket i Nedda. Men Nedda vil ikke vide af ham, eftersom hun har en hemmelig elsker i byen. Hun er træt af evig og altid at flakke omkring på turne og bestemmer sig for at flygte sammen med sig elsker, efter aftenens forestilling. Tonio hører om deres plan og ramt af jalousi betror han sig til Canio. Det får voldsomme konsekvenser.

I guidOperas opsætning har vi flyttet handlingen til stumfilmens tid, men dramaet er det samme. Begge forestillinger er skabt i samme stil, verismen, som holdt sit indtog i operaens verden i slutningen af 1800-tallet. Nu skulle en opera handle om almindelige mennesker. Leoncavallo skrev derfor i prologen til Bajadser: ”Den sorg og smerte, I skal se fra scenen er ikke skuespil og falsk, som man tidligere har været vant til. Nej, i dag henter digteren materialet fra det virkelige liv”.

Medvirkende: Camilla Illeborg, Niels Jørgen Riis, Guido Paevatalu, Teit Kanstrup. Kapelmester: Leif Greibe

Normalt indgår ”Kappen” som en del af ”Il Trittico”, en trilogi med tre selvstændige enaktere af Puccini. ”Bajadser” spilles ofte sammen med ”Cavalleria Rusticana”. ”En af årsagerne til at ”Kappen” og ”Bajadser” danner deres egen forestilling er den fantastiske musik, der berører alle”, udtaler Guido Paevatalu, musikalsk og kunstnerisk leder af guidOpera. På hver sin måde afspejler de begge et ægte og tidløst trekantsdrama.

Kappen og Bajadser produceres i samarbejde med Helsingør Kammeropera

"Rigoletto"

Handlingen foregår i dagens Italien, der i dag er lige så fuld af forfængelighed og overfladiskhed som i 1500-tallet, hvor operaen oprindelig udspillede sig. I vores opsætning forvandles Verdis opera til et moderne drama, hvor Hertugen af Mantova er en velkendt italiensk politiker omgiver af et hof af følgere. Han opvarter alle kvinder i sine omgivelser og helst de rigtig unge. Rigoletto, som er hans spindoktor og højre hånd, har en hemmelighed. En uskyldig datter som han forgæves søger at beskytte. Her møder vi skønheden og udyret, den første kærligheds kompromisløse passion, men også korruption og bedrag. Alt indrammet af Verdis mægtige og fortryllende musik. Rigoletto har alt det som vi elsker ved opera, siger Guido Paevatalu, musikalsk og kunstnerisk leder af guidOpera. Den er både smuk og voldsom og det bliver en stor følelsesmæssig oplevelse. Alle vil genkende den mesterlige kvartet ”Bella figlia della more” og hertugens arie ”La donna è mobile”. I mange opsætninger gør man Rigoletto til en grotesk og modbydelig figur, men i guidOperas opsætning skildres han på en anderledes måde. I vor opsætning af Rigoletto bliver han en ganske venlig, varm og medfølende person, fortæller Guido Paevatalu. Han er bare havnet et forkert sted og det er hans kærlighed til datteren, der overskygger alt andet i hans liv.

Guido Paevatalu har sunget rollen som Rigoletto mange gange, både i ind- og udland. Niels Jørgen Riis har ligeledes sunget hertugen af Mantovas parti mange gange, hvorimod Vibeke Kristensen får sin debut i den krævende rolle som Gilda.

Medvirkende: Vibeke Kristensen, Niels Jørgen Riis, Guido Paevatalu, Anette Bod, Frederik Paevatalu Rolin, Ejvind Kandal, Anders Jakobsson. Kapelmester: Leif Greibe

Oplev guidOperas Sommerfestival: Bajadser og Kappen på Drakamöllan Operafestival 24. og 25. juni og på Ebbes Bådeværft i Marstal d. 01. juli, Rigoletto i Jyderup d. 28. juni, Opera Koncert i Ribe, d. 6. juli

Featured Posts
Recent Posts