Bajadser/ Kappen

2 tragiske operaer ---- Synges på Italiensk

Medvirkende:  Camilla Illeborg, Signe Asmussen, Niels Jørgen RiisGuido Paevatalu, Anette Bod

Anders JakobssonJan Lund,  Teit Kanstrup

Kapelmester:  Leif Greibe

Instruktion & Scenografi:  Guido Paevatalu

Musikalsk arrangement:  Leif Greibe

”Bajadser” uropførtes i 1892 og den oprindelige historie udspiller sig i Italien. Operaen handler om en gøglertrup, med Canio i spidsen. De kommer til en lille by på landet for at optræde. Canios hustru, Nedda, er med i truppen, ligesom Tonio, der er forelsket i Nedda. Men Nedda vil ikke vide af ham, eftersom hun har en hemmelig elsker i byen. Hun er træt af evig og altid at flakke omkring på turne og bestemmer sig for at flygte sammen med sig elsker, efter aftenens forestilling. Tonio hører om deres plan og ramt af jalousi betror han sig til Canio. Det får voldsomme konsekvenser. 

Opera om almindelige mennesker

I guidOperas opsætning har vi flyttet handlingen til stumfilmens tid, men dramaet er det samme. Begge forestillinger er skabt i samme stil, verismen, som holdt sit indtog i operaens verden i slutningen af 1800-tallet. Nu skulle en opera handle om almindelige mennesker. Leoncavallo skrev derfor i prologen til Bajadser: ”Den sorg og smerte, I skal se fra scenen er ikke skuespil og falsk, som man tidligere har været vant til. Nej, i dag henter digteren materialet fra det virkelige liv”. 

Victor Hugos skuespil Le roi s’amuse blev af Giuseppe Verdi (1813-1901) kaldt et af tidens største dramaer på niveau med Shakespeare, da han besluttede sig for at skrive en opera over skuespillet. De østrigske censorers opfattelse af skuespillet var langt mere beskeden, og de forbød opførelsen af en så banal og obskøn historie på Teatro la Fenice. Ved at flytte handlingen fra Frans 1.s franske hof til hertughoffet i Mantova kunne censorerne dog godt acceptere operaen, som allerede ved premieren blev en kolossal succes, som holder endnu.

 

”Kappen” udspiller sig omborg på en pram på Seinen i Paris i året 1910. det er et mørkt og voldsomt drama med en handling, der afspejler almindelige menneskers svære valg og kvaler.

 

Skipperen Michele og hans unge hustru Giorgetta har mistet deres børn og gnisten mellem dem er slukket. På prammen arbejder Luigi, som er forelsket i Giorgetta. 

 

Det er aften inden weekenden og havnearbejderne har losset Micheles last. Giorgetta vil feste og danse med mændene på dækket. Da Giogetta og Luigi bliver alene, aftaler de at mødes når det bliver mørkt. De vil flygte sammen, Giorgetta skal tænde en tændstik som et signal. Men sådan skal det ikke gå….operaen får i stedet en tragisk afslutning.

guidOpera Bajadser
guidOpera Bajadser

IMG_9642
IMG_9642

guidOpera Kappen
guidOpera Kappen

guidOpera Bajadser
guidOpera Bajadser

1/10